luni, 6 iunie 2011

Londra nu e Bucuresti

FARA COMENTARII
Preluare antena3

Un milion de persoane au participat la defilarea Gay Pride de la Londra

04 Iul 2010, 11:01

Un milion de persoane au participat sâmbătă la defilările Gay Pride de la Londra şi alte mii de susţinători ai drepturilor homosexualilor au fost prezenţi la Viena, Madrid şi Roma, pentru a cere drepturi egale pentru membrii comunităţilor gay, informează AFP.

În capitala britanică, evenimentul a marcat şi împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Gay Liberation Front, grupul de presiune care a organizat prima paradă Gay Pride.

Ministrul britanic pentru Egalitate, Lynne Featherstone, a fost prezent la manifestaţie, după ce declarase că ia în considerare posibilitatea de a acorda cuplurilor de acelaşi sex dreptul de a include elemente religioase în ceremoniile de uniune civilă.

Parada a traversat străzile Londrei în ritmuri de muzică tehno, iar în cartierul Soho a fost organizată o petrecere publică.

La Viena, organizatorii Regenbogen Parade au anunţat că aproximativ 100.000 de persoane au participat la cea de-a 15-a ediţie a defilării. Marşul organizat în Austria a avut ca temă principală familia, într-un moment în care comunitatea gay solicită drepturi egale pentru cuplurile gay.

Participanţii la paradă au defilat în centrul oraşului, înainte de a se aduna, în cursul după-amiezii, la Schwarzenbergplatz pentru a asista la un discurs şi apoi la un concert.

În Spania, unde cuplurile gay se pot căsători şi, din iulie 2005, pot adopta şi copii, zeci de mii de persoane s-au adunat la Madrid într-o paradă plasată sub semnul egalităţii pentru transsexuali. "Nu putem tolera ca în secolul XXI persoanele transsexuale să fie considerate încă drept bolnave", a declarat ministrul spaniol pentru Egalitate, Bibiana Aido.

O paradă de mai mică amploare a avut loc la Roma, unde câteva mii de persoane au defilat purtând pancarte pe care scria "Închideţi Vaticanul, un Guantanamo mental".

Foto: thestranger.com

Masul gay vazut de presa

Pe o temperatură de aproximativ 30 de grade, membri ai comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender), dar şi susţinători ai acestora, s-au adunat sâmbătă după-amiază în Piaţa Unirii pentru a lua parte la Marşul Diversităţii.

Fetele, care odată au fost băieţi, purtau rochii de seară viu colorate, pantofi cu tocuri foarte înalte, se apărau de soare şi căldură cu evantaie pufoase şi purtau pe umăr eşarfe din pene. Erau excesiv de machiate şi îşi unduiau corpurile suple prin faţa ambasadorilor şi invitaţilor la manifestaţie. Se opreau bucuroase dacă le adresai câte o întrebare şi încercau să îţi răspundă folosind termeni elevaţi.

"Prin acest marş noi promovăm diversitatea şi libertatea, aceasta este normalitatea", spune Naomi, o vedetă în lumea ei.

Toată această culoare a fost însoţită pe tot parcursul manifestaţiei de muzică de discotecă, de care s-a ocupat DJ Optick, un cunoscut în domeniul lui, acompaniat de un amfitrion care cerea din când în când manifestanţilor să ridice steagurile în aer şi să îşi folosească fluierele din dotare, anunţând din 5 în 5 minute trecătorilor - nu prea mulţi - că este vorba de Marşul GayFest 2011.

Manifestanţii au avut parte şi de oaspeţi de seamă, ambasadorii Marii Britanii, SUA şi Suedia care s-au arătat onoraţi să ia parte la o astfel de manifestare, menţionând că este foarte importanta libertatea şi diversitatea în lumea de azi.

Ambsadorul Statelor Unite al Americii, Mark Gitenstein, a subliniat că şi în România ca şi în America, şi de fapt ca în toată lumea, există diversitate. "Problema este ce facem în această privinţă? Unul dintre lucrurile importante este să vii să demonstrezi, să spui că eşti împotriva discriminării", a spus Gitenstein.

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a spus că acest marş este o sărbătoare a diversităţii. "Cred că diversitatea este normalitate", a subliniat Martin Harris.

Ambasadorul Suediei, Anders Bengtcén, s-a arătat foarte fericit şi onorat că este prezent la marşul gay,subliniind importanţa manifestărilor pentru drepturile omului şi pentru libertate.

Unul dintre manifestanţi care flutură un steag uriaş al diversităţii, în culorile curcubeului, şi care purta un tricou cyclam spunea că a venit la marş ca să arate lumii că şi el face parte din societate şi că toţi trebuie să îl accepte aşa cum este.

Alături de manifestanţi a fost şi un reprezentant al Partidului Social Democrat din Germania, care a afirmat căsperă ca anul următor şi parlamentarii români să fie alături de persoanele din comunitatea LGBT.

"Mesajul esenţial al acestei manifestaţii este înscris pe tricoul uneia dintre participante: Some people are gay, get over it (Unii oameni sunt gay, treci peste asta)", a explicat reprezentantul social democraţilor germani.

Însă, există şi un parlamentar român, care este şi parlamentar european, Monica Macovei, care a trimis o scrisoare de susţinere organizatorilor manifestaţiei, exprimându-şi solidaritatea şi prietenia sa, potrivit reprezentanţilor Accept.

Preşedintele Asociaţiei "Accept", Florin Buhuceanu, s-a arătat mulţumit de numărul mare de susţinători şi prieteni în acelaşi timp, care nu au venit doar să se distreze, ci să îşi arate sprijinul faţă de comunitatea LGBT.

"Noi trebuie să manifestăm pentru libertate şi să nu îi lăsăm pe cei ce se numesc normali şi poartă tricouri cu Corneliu Zelea Codreanu să ne definească. Au trecut zece ani de când faimosul articol 200 din Codul penal a fost eliminat, însă legislaţia urii şi a discriminării nu a disparut de la sine, au fost mulţi ani de campanii şi discuţii cu autorităţi şi partide politice. Şi totuşi, după 10 ani, prezenţa noastră mai trezeşte încă ură şi panică, suntem ca şi evreii, romii, sau persoanele xero-pozitive", a explicat Buhuceanu.

Cei prezenţi sămbătă la parada gay au avut parte şi de sprijinul unui reprezentant al Amnesty International care a făcut apel la autorităţile române să promoveze activ diversitatea în ţara noastră.

Chiar dacă pe traseul marşului nu s-au aflat sâmbătă după-amiază mulţi bucureşteni, când parada cu muzica asurzitoare a ajuns în dreptul Parlamentului, balcoanele Palatului s-au umplut instantaneu de lume.

"Le-am atras atenţia şi lor, uite, au luat o pauză", spunea satisfacută o participantă.

(Material realizat de Geanina Sandu, geanina.sandu@mediafax.ro)



Agerpres , RADOR,Newsin nu relateaza evenimentul .

Antena 3
Marşul pentru diversitate şi cel pentru normalitate, în aceeaşi zi, dar la ore diferite
Foto: INTACT Images

Două marşuri sunt programate sâmbătă în capitală. Unul pentru normalitate, celălat pentru diversitate.

Primul programat este marşul normalităţii, organizat de Noua Dreaptă. Spre seară vor ieşi pe străzi şi membrii minorităţilor sexuale. La aceste acţiuni participă şi ambasadorii Statelor Unite în România -Mark Gitenstein, al Marii Britanii -Martin Harris şi al Suediei, Anders Bengtcen.

Din motive de siguranţă, cele două manifestaţii vor avea loc la ore diferite, pentru a se evita repetarea incidentelor violente din anii trecuţi. La ediţia din 2006, zeci de persoane au ajuns la spital în urma altercaţiilor dintre Noua Dreaptă şi reprezentanţii minorităţilor sexuale.

Studiile arată că mai mult de jumătate dintre tinerii din România nu agreează ideea de a avea un prieten gay. Una din trei persoane nu acceptă să stea în preajma unei persoane cu astfel de preferinţe sexuale.


Minorităţile sexuale invită şi politicieni la marşul diversităţii programat pentru sâmbătă
Foto: Mediafax/AFP

Minoritatile sexuale i-au invitat şi pe politicieni la marşul diversităţii. Motivul? Politicienii trebuie să le apere drepturile, spun ei. Iar marşul de sâmbătă viitoare are toate şansele să iasă din nou cu scântei. Noua Dreapta anunţă deja un protest şi le cere celor cu preferinţe sexuale diferite să nu se manifeste public.

Una din trei persoane nu acceptă să stea în preajma unui homosexual. Toleranţa faţă de gay, lesbiene, transexuali este în continuare scăzută, arată cel mai recent studiu. Iar, minorităţile sexuale se tem din ce în ce mai tare. Dovadă numărul mic de participanţi, de la an la an, la marşul diversităţii.

Studiile arată că, mai mult de jumătate dintre tinerii din România nu agreează ideea de a avea un prieten gay.

Marşul diversităţii a atras până acum, în fiecare an, incidente. La a treia ediţie, zeci de persoane au ajuns la spital în urma altercaţiilor dintre Noua Dreaptă şi reprezentanţii minorităţilor sexuale.

În replică la marşul diversităţii, cei de la Noua Dreaptă vor organiza, sâmbătă un marş al normalităţii.

Marşul homosexualilor se va desfăşura sâmbătă pe traseul Bulevardul Unirii, Piaţa Constituţiei până în Parcul Izvor.


Comunitatea gay a manifestat pentru diversitate şi toleranţă. Parada s-a încheiat fără incidente
gay fest

Parada GayFest la care au participat, sâmbătă, aproximativ 300 de persoane s-a încheiat fără incidente, informează Mediafax. Participanţii la paradă, îmbrăcaţi colorat, au pledat pentru libertatea de exprimare şi au fluturat steaguri, baloane, tricouri şi au purtat bannere cu diverse mesaje.

Printre susţinători s-a aflat şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett.

Piaţa Unirii a fost locul de unde reprezentanţii comunităţii gay au pornit în marş, paza fiind asigurată de jandarmerie pe toată durata manifestaţiei.

Cea de-a şaptea ediţie a GayFest, organizată de Asociaţia Accept, s-a desfăşurat pe parcursul a şase zile, în perioada 17 - 22 mai şi cuprinde o expoziţie foto despre istoria persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) din Statele Unite ale Americii (SUA), Marea Britanie şi Germania, filme de scurt metraj, cele mai vechi filme gay, ateliere, concerte, petreceri, o piesă de teatru şi Marşul Diversităţii.

Ediţia din acest an a festivalului a marcat şi Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Homofobiei şi Transfobiei, celebrată în fiecare an în 17 mai. Sărbătoarea aminteşte ziua în care homosexualitatea nu a mai fost considerată boală, fiind scoasă din Clasificarea Statistică Internaţională a Bolilor şi Problemelor Legate de Sănătate realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.



Ca de fiecare dată, manifestarea minorităţilor sexuale a fost vehement contestată. Aproximativ 150 de persoane au participat la marşul Normalităţii, organizat în Capitală. Manifestarea s-a desfăşurat pe traseul Ateneul Român, Calea Victoriei până la Dealul Mitropoliei.

REALITATEA TV

Marşul gay: rochii de seară, tocuri înalte, măşti şi pene VIDEO

04 iun 2011, 12:16 | Actualizat Duminică, 05 Iunie 2011 11:13

150 de persoane, îmbrăcate în rochii de seară cu pene, au participat sâmbătă la parada comunităţii gay, care are loc în fiecare an, în Capitală. Participanţii au purtat bannere şi baloane colorate, cu mesaje în sprijinul diversităţii sexuale. Mai multe oficialităţi importante au luat parte la acest "Marş al Diversităţii".

2011-06-04 21:36:13

Marşul gay din Capitală

închide
Homosexualii defilează în cadrul Marşului Diversităţii / Foto: metropotam.ro

La marş au participat zeci de bărbaţi îmbrăcaţi în rochii de seară, viu colorate, accesorizate cu pene. Ei au purtat pantofi cu tocuri foarte înalte şi au măşti şi evantaie, potrivit Mediafax.

De asemenea, la acţiune sunt prezenţi ambasadorul Americii în România, Mark Gitenstein şi ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris. Aceştia şi-au exprimat sprijinul pentru astfel de manifestări. Astfel, ambasadorul Mark Gitenstein a spus că este onorat să fie prezent la miting, apreciind că este un moment important pentru a arăta valoarea diversităţii, care a dus SUA la ceea ce este în prezent din punct de vedere al opiniilor pro libertate şi pro diversitate, potrivit Mediafax. Anders Bengtcen a susţinut la rândul său că este fericit şi onorat să ia parte la o astfel de acţiune şi că este important să se manifeste pentru drepturile omului, libertate şi diversitate.

Participanţii la marş au baloane viu colorate cu mesaje în favoarea diversităţii sexuale - "Liberi să fim noi înşine" - , precum şi bannere cu mesaje similare şi steguleţe.

"Îmi aduc aminte că am fost chiar de la prima paradă. Suntem mult mai mulţi avem mai mulţi susţinători politici şi ambasadori de care eu mă bucur. Am lipsit la ultimele parade pentru că mi s-a părut o discriminare şi lumea primitivă. Astăzi cred că parada va avea parte de spectatori mai înţelegători, astfel că România se va alinia la statele europene, fiind parade europene", a spus Naomi, una dintre cele mai cunoascute participante la paradele gay.

În perioada 30 mai - 4 iunie, în cadrul GayFest au fost organizate o dezbatere privind libertatea de mişcare în UE a cuplurilor gay, proiecţii de filme de scurt şi lung metraj, printre care şi cel mai vechi film gay din istoria cinematografiei, un concert electro, o bibliotecă vie şi un eveniment despre literatură gay.


Marşul Gay s-a încheiat fără incidente. Au fost de două ori mai mulţi jandarmi decât manifestanţi - VEZI VIDEO

22 mai 2010, 11:18 | Actualizat Sâmbătă, 22 Mai 2010 21:47

Marşul Diversităţii, desfăşurat pentru cel de-al şaptelea an consecutiv în Bucureşti, s-a încheiat fără incidente, însă 13 persoane au fost reţinute preventiv. Cei 200 de manifestanţi au fost păziţi de 400 de jandarmi şi de 50 de poliţişti de la Brigada Rutieră.

Sondaje
2010-05-22 21:47:11

200 de persoane au participat la Parada Gay

închide
Manifestanţii români au fost însoţiţi la Parada Gay de angajaţii Ambasadei Britanice / FOTO: REALITATEA TV

Marşul diversităţii, la care au participat aproximativ 200 de persoane, păzite de două ori mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine, s-a încheiat în jurul orei 19.00, după ce timp de două ore manifestanţii au mărşăluit, au ascultat discursuri şi muzică şi au sărbătorit diversitatea sexuală. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, alături de alţi angajaţi ai ambasadei, s-au numărat printre participanţi. Susţinătorii drepturilor gay au venit înarmaţi cu steaguri, baloane, tricouri şi bannere.

Deşi nu s-au înregistrat incidente, jandarmii au reţinut preventiv 13 persoane, considerate a fi factori de risc. Acestea au fost transportate la Secţia 10 de poliţie, unde au fost amprentate, iar la finalizarea marşului au fost lăsate să plece.

Cu susţinerea a mai multor ambasade şi a unor politicieni români, parada de anulacesta a minorităţilor sexuale se pare că a intrat pe făgaşul normalităţii. Replicile Bisericii şi ale Noii Drepte s-au făcut simţite şi de data aceasta, alături de câteva ieşiri homofobe, dar controversele s-au domolit în comparaţie cu anii trecuţi.

"Prin GayFest, dorim să atragem atenţia asupra faptului că, în România, nu există egalitate în drepturi pentru toţi cetăţenii acestei ţări, în rândul cărora se află şi comunitatea LGBT - lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali. Dorim, de asemenea, să creştem vizibilitatea comunităţii LGBT", au declarat organizatorii paradei gay din Bucureşti, eveniment organizat pentru al şaptelea an consecutiv de Asociaţia Accept.

Asociaţia Noua Dreaptă a organizat o contramanifestaţie liniştită înaintea Marşului Diversităţii, care s-a încheiat în jurul orei 13.00. Ploaia torenţială i-a împrăştiat pe reprezentanţii Noii Drepte, care aveau autorizaţie de protest până la ora 14.30. Aproximativ 150 de persoane au plecat din faţa Ateneului Român spre dealul Mitropoliei. Participanţii au venit cu drapele naţionale şi steaguri cu însemnele organizaţiei. Ei au scandat "vrem normalitate, nu diversitate", "gay pe stradă, curve în Parlament", românii sunt curaţi, nu homosexuali spurcaţi","România nu-i Sodoma". De asemenea, protestatarii au cântat "Basarabia, pământ românesc". De asemenea, Noua Dreaptă a organizat şi un protest în Timşoara.

De asemenea, au apărut şi declaraţiile religioase anti-gay. "Dacă s-au născut cu acest păcat, atunci e o problemă de sănătate şi atunci trebuie să intervină şi medicul. Dacă acceptăm azi parada gay-ilor, mâine vor fi şi zoofili şi... trebuie să spunem un "nu" hotătât", a declarat preotul Fotescu la Realitatea TV. "Mi se pare greu să accept ca un preot să vorbească cu atâta neştiinţă şi să-i trimită pe homosexuali la medic şi să asocieze homosexualitatea cu zoofilia", i-a răspuns Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei Accept.

În aceeaşi direcţie se înscrie şi atacul dur făcut de senatorul PDL Iulian Urban la adresa comunităţii gay din România, într-o postare pe blog din 17 mai. În postarea sa, Urban a pus homosexualii şi lesbienele pe picior de egalitate cu pedofilii, zoofilii şi necrofilii. “Au început manifestările de prozelitism organizate de homosexuali, pedofili, lesbiene, zoofili şi necrofili, adică exact cei (sic!) lipseşte României în timp de mare criză! Copiii noştri sunt în pericol!”, şi-a exprimat nemulţumirea senatorul democrat-liberal.

Colegii săi de partid i-au dat, însă, repede replică. Eurodeputatul Cristian Preda s-a grăbit să-l contrazică, spunând că "este regretabil ca într-o zi în care Europa condamnă homofobia avem parte de un discurs homofob". Europarlamentara liberală Renate Weber şi Liderul Partidului Verde, Remus Cernea, au criticat şi ei afirmaţiile făcute de Iulian Urban.

Parada gay a fost susţinută de mai multe ambasade, printre care cea a Africii de Sud, Australiei, Canadei, Cehiei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Spaniei, Suediei şi Statelor Unite. Şi europarlamentarul Dacian Sârbu s-a declarat în favoarea Marşului Diversităţii: "Sper că facem paşi înainte şi nu înapoi. Sigur, când vii din UE, din PE unde se promovează toleranţa, diversitatea, vezi clar diferenţele. Şi eu mă refer aici la toate felurile de toleranţă".

Pe Youtube a fost postat un filmuleţ în care se precizează că Marşul Diversităţii 2010 va avea în premieră şi o componentă anti-guvernamentală. "Vrem căsătorii pentru toţi, nu libertate pentru hoţi. Vrem o ţară veselă, nu o ţară lefteră", se afirmă în filmuleţ, care nu are însă sprijunul Asociaţiei Accept, după cum a declarat pentru REALITATEA.NET Florin Buhuceanu, preşedintele organizaţiei.

În 2007, parada minorităţilor sexuale a început cu ouă aruncate de bucureştenii din blocurile pe lângă care treceau manifestanţii. Nu mai puţin de 100 de susţinători ai Noii Drepte au ajuns la poliţie după paradă, pentru că au încercat să arunce cu materiale explozive şi pietre în reprezentanţii comunităţii homosexualilor. Incidente au existat şi în 2008, când 43 de oameni au fost reţinuţi de poliţie după parada Gay din Capitală, iar unii dintre ei au susţinut că au fost bătuţi în secţiile de poliţie, pe nedrept. Persoanele reţinute au fost suspectate că plănuiau să boicoteze parada homosexualilor.

Răspundeţi mai jos la sondajul REALITATEA.NET: Credeţi că au devenit românii mai toleranţi faţă de minorităţile sexuale?